Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022

Υποχρεωτικές υπερωρίες. Η πλήρης μετάθεση ευθυνών!

 

Το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν οι πιέσεις για ανάθεση υπερωριών σε συναδέλφους. Το Δ.Σ. της Γ΄ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής είναι αντίθετο με μία τέτοια πρακτική και καλεί τους συλλόγους διδασκόντων και τους διευθυντές/τριες των σχολείων να ΜΗΝ αναθέτουν υποχρεωτικά υπερωρίες σε συναδέλφους

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ με αρ. πρωτ. 141076/Ε3/4-11-2021 με θέμα: “Ωράριο και υπερωριακή διδασκαλία των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης – Γνωστοποίηση διατάξεων άρθρων 100 και 101 του ν. 4823/2021 (Α΄ 136)”:

[3. Ο Διευθυντής ή ο Προϊστάμενος της σχολικής μονάδας δύναται να αναθέτει σε εκπαιδευτικό που έχει τοποθετηθεί στη σχολική του μονάδα υπερωριακή διδασκαλία, υποχρεωτική ή προαιρετική, έως πέντε (5) ώρες την εβδομάδα, για την κάλυψη διδακτικών αναγκών. Η ανάθεση υπερωριακής διδασκαλίας, κατά το προηγούμενο εδάφιο, επιτρέπεται μόνο εφόσον, οι εκπαιδευτικοί της ίδιας ειδικότητας που υπηρετούν στη συγκεκριμένη σχολική μονάδα καλύπτουν πλήρως το υποχρεωτικό τους διδακτικό ωράριο και δεν υπάρχουν πλεονάσματα ωρών της ίδιας ειδικότητας σε σχολικές μονάδες της ίδιας ή όμορης ομάδας σχολείων.»

Για να δοθούν λοιπόν οι όποιες υπερωρίες πρέπει να υπάρχει έγγραφη βεβαίωση από τη διοίκηση ότι δεν υπάρχουν πλεονάσματα ωρών της ίδιας ειδικότητας σε σχολικές μονάδες της ίδιας ή όμορης ομάδας σχολείων. Είναι προφανές ότι ο κάθε διευθυντής/τρια είναι δύσκολο έως αδύνατον να το γνωρίζει!

Η υπερωριακή απασχόληση αυξάνει τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες των εκπαιδευτικών πέραν των διοικητικών τους καθηκόντων με επίπτωση στην ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Τη στιγμή που υπάρχουν χιλιάδες άνεργοι εκπαιδευτικοί που περιμένουν να εργαστούν είναι θεμιτό να μην καλύπτονται οι ώρες υπερωριακά από το υπάρχον προσωπικό – μόνιμους και αναπληρωτές – αλλά να διεκδικούμε την πρόσληψη επιπλέον συναδέλφων. Άρα σε κάθε περίπτωση πρέπει να δηλώνονται τα κενά στη διεύθυνση και να πιέζουμε για την κάλυψή τους.

Καλούμε λοιπόν τους διευθυντές και τους συλλόγους διδασκόντων να μην αποδέχονται λογικές και πρακτικές του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», ούτε να γίνονται άθελα τους άθυρμα της κυβερνητικής πολιτικής των περικοπών που πλήττουν τη δημόσια εκπαίδευση.

ΟΧΙ ΣΤΙΣ  ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ - ΚΑΛΥΨΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ ΤΩΡΑ

ΜΑΖΙΚΕΣ ΜΟΝΙΜΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου