Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023

Απαντάμε στις ανιστόρητες και επικίνδυνες οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Κ. Πιερρακάκη Συμμετέχουμε στη κινητοποίηση των εκπαιδευτικών σωματείων με ανάρτηση πανό έξω από τη Βουλή την Τρίτη 14/11 στις 18:00

Ο υπουργός Παιδείας κ. Πιερρακάκης, μέλος της κυβέρνησης, μετά τη συνάντησή του με το προεδρείο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας, προχώρησε σε μια απίστευτη δήλωση, με αφορμή την πανελλαδική ημέρα δράσης υπέρ του παλαιστινιακού λαού που προκήρυξε η ΟΛΜΕ.

Στη γραμμή τρομοκράτησης όσων εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα του Παλαιστινιακού που δολοφονείται από το κράτος του Ισραήλ, κατηγόρησε την ΟΛΜΕ και όλους τους καθηγητές για «αντισημιτισμό». Μίλησε για τυφλό φανατισμό και ποδηγέτηση της ελεύθερης σκέψης των μαθητών. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να δηλώνει ότι ο ρόλος του σχολείου … «δεν είναι να διακρίνει τα θύματα της τρομοκρατίας ή ενός πολέμου σε αθώους ή ένοχους»!!! Πραγματικά απαράδεκτες και ανιστόρητες απόψεις που ανοίγουν επικίνδυνους δρόμους για την ίδια την ιστορική αλήθεια που έχουμε χρέος να διδάσκουμε στους μαθητές μας.

Οι δηλώσεις αυτές στόχο έχουν να στηρίξουν την πλήρη ταύτιση της ελληνικής κυβέρνησης με τις επιδιώξεις του κράτους του Ισραήλ. Μάλιστα φαίνεται να έχουν γίνει «κατά παραγγελία» του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, όπως αποδεικνύει και η ανακοίνωση της 7/11 του τελευταίου.

Είναι κατανοητή η δυσκολία της κυβέρνησης και του υπουργού να πείσουν τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους αλλά και τη νεολαία για την απαράδεκτη στάση που κρατάνε απέναντι στην εθνοκάθαρση που διεξάγεται στη Λωρίδα της Γάζας, στο διαχρονικό έγκλημα της παράνομης κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών, της διαρκούς εξόντωσης αμάχων και παιδιών. Δυσκολεύονται να πείσουν για τις τεράστιες ευθύνες της εμπλοκής της χώρας μας στο πόλεμο, στη μετατροπή της Ελλάδας σε ορμητήριο πολέμου του ΝΑΤΟ (χρήση της βάσης της Σούδας, του αεροδρόμιου της Ελευσίνας, αποστολή φρεγάτας), στην απαράδεκτη στάση της κυβέρνησης στο ψήφισμα του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός. Είναι σε δύσκολη θέση γιατί υπάρχει ομόθυμη στήριξη του ελληνικού λαού στον παλαιστινιακό αλλά και τον ισραηλινό λαό που πληρώνει και αυτός βαρύ τίμημα και στην απαίτηση να μπει ένα τέλος στη σφαγή με την ικανοποίηση στο δίκαιο αίτημα για τη δημιουργία κράτους στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ. 

Όμως ο υπουργός Παιδείας ξεπέρασε κάθε όριο! Με τις δηλώσεις του προσβάλλει τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς και μαθητές, που με τον πολύμορφο αγώνα τους μαζί με τον ελληνικό λαό, εδώ και μέρες, εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον παλαιστινιακό λαό. Προσβάλλει τους χιλιάδες συναδέλφους που εδώ και χρόνια δίνουμε μάχη μέσα στις τάξεις, σε πολύ δύσκολες συνθήκες, να αποτρέψουμε ρατσιστικές συμπεριφορές και να διαπαιδαγωγήσουμε τους μαθητές μας να απομονώνουν ιδεολογίες φυλετικού μίσους. 

Όλη την προηγούμενη δεκαετία, συνάδελφοι στοχοποιήθηκαν, δέχθηκαν επιθέσεις, αλλά πάντα έμπαιναν μπροστά προκειμένου το σχολείο να είναι ανοιχτό σε κάθε μαθητή, ανεξάρτητα από το φύλο, την καταγωγή ή το θρήσκευμα, έμπαιναν απέναντι στο δηλητήριο του φασισμού και νεοναζισμού  όταν κάποιοι αναζητούσαν τη «σοβαρή Χρυσή Αυγή». Προσβάλλει τους μαθητές, οι οποίοι δεν ποδηγετούνται, έχουν σκέψη, βούληση και δικαίωμα να εκφράζουν την αλληλεγγύη τους με όποια μορφή πάλης αυτοί επιλέγουν. 

Αλήθεια, η επίκληση του Υπουργού σε ένα σχολείο που δεν ξεχωρίζει τους μαθητές με βάση την καταγωγή και το θρήσκευμα, μόνο ως αυτοκριτική μπορεί να χαρακτηριστεί, όταν αφήνει χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες χωρίς την κατάλληλη στήριξη, στοιβάζοντας τους μέσα σε τμήματα χωρίς καμία προετοιμασία και γνώση της ελληνικής γλώσσας, αποκλείοντας τους συνειδητά από την εκπαιδευτική διαδικασία. Και είναι ο ίδιος υπουργός που την ώρα που κατηγορεί την ΟΛΜΕ για αντισημιτισμό δεν βρήκε μία λέξη να πει για τις χιλιάδες παιδιά που έχουν σκοτωθεί μέσα σε ένα μήνα στην Παλαιστίνη και για τις δεκάδες χιλιάδες παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας που χρόνια τώρα αποκλείονται από το σχολείο, φυλακίζονται και βασανίζονται.

Ξεκαθαρίζουμε και στον υπουργό και σε όσους αναπαράγουν την ίδια προπαγάνδα: η αντίθεση στην πολιτική του κράτους του Ισραήλ δε σημαίνει αντισημιτισμό. Δεν μπορεί να παρουσιάζεται ως θύμα ένα κράτος που 75 χρόνια τώρα έχει δολοφονήσει χιλιάδες παλαιστίνιους, έχει καταστήσει εκατομμύρια Παλαιστινίων πρόσφυγες σε ολόκληρη την υφήλιο, έχει καταπατήσει τη γη τους έχοντας εγκαθιδρύσει καθεστώς απαρτχάιντ, έχει μετατρέψει τη λωρίδα της Γάζα σε ένα σύγχρονο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο οποίο στοιβάζονται 2.500.000 Παλαιστίνιοι αποκλεισμένοι από γη, αέρα και θάλασσα. Δεν μπορεί να παρουσιάζεται ως θύμα τη στιγμή που δολοφονεί χιλιάδες άμαχους και ετοιμάζεται να προχωρήσει σε εθνοκάθαρση. Δεν μπορεί να θεωρηθεί κράτος που σέβεται τις διεθνείς συμβάσεις και σέβεται τα δικαιώματα των λαών για αυτοδιάθεση.

Το μέλλον θα δείξει τι πολιτικά γραμμάτια έχει να ξεπληρώσει ο καθένας, το σίγουρο είναι ότι για εμάς τους εκπαιδευτικούς η μοναδική μας έγνοια είναι οι χιλιάδες μαθητές μας που μας κοιτούν κάθε ώρα, κάθε λεπτό στα μάτια και ζητάνε απαντήσεις στα μεγάλα γιατί. 

Αυτές τις απαντήσεις προσπαθούμε να τις δίνουμε κάθε μέρα στη σχολική τάξη, στο δρόμο, στην κινητοποίηση, εκεί που ζουν και αναπνέουν οι μαθητές μας. Αυτή η σχέση εμπιστοσύνης έχει χτιστεί στην ελληνική κοινωνία εδώ και δεκαετίες, σε πολύ δυσκολότερες συνθήκες από τις σημερινές και δεν μπορεί να την διαταράξει κανένας περαστικός από το υπουργείο Παιδείας. 

        Απαιτούμε εδώ και τώρα, ο Υπουργός να αποσύρει τις απαράδεκτες δηλώσεις που προσβάλλουν όλο τον κλάδο. 

        Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ προκειμένου να υπερασπίσει την τιμή και την υπόληψη των χιλιάδων εκπαιδευτικών και να προστατεύει από κάθε στοχοποίηση προχωράει άμεσα σε κατάθεση μηνυτήριας αναφορά προς τον υπουργό Παιδείας για τις άθλιες, απαράδεκτες και συκοφαντικές δηλώσεις του.

        Καλούμε τις ΕΛΜΕ, τη ΔΟΕ και τους ΣΕΠΕ, την ΟΙΕΛΕ να προσυπογράψουν την μηνυτήρια αναφορά.

        Καλούμε σε οργάνωση και κλιμάκωση των παρεμβάσεων αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό από τις ΕΛΜΕ και τους εκπαιδευτικούς σε συνεργασία με τα μαθητικά συμβούλια και συλλόγους γονέων (εκδηλώσεις, συζητήσεις, προβολές φιλμ κλπ.).

        Να απαλλαγεί ο Παλαιστίνιος που ανάρτησε την σημαία της Παλαιστίνης μαζί με την ελληνική στην συναυλία στο Σύνταγμα και συνελήφθη μέσω καμερών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου