Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2022

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΛΑΡΚΟ

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΟΛΩΝ ΜΑΣ

 Το Δ.Σ. της Γ΄ ΕΛΜΕ Δυτικής Αθήνας δηλώνει τη μαχητική συμπαράσταση και αλληλεγγύη στον μεγάλο αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ και των οικογενειών τους και καλεί κάθε εκπαιδευτικό να συνταχτεί ενεργά αλληλέγγυος σ’ αυτόν τον αγώνα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ την Τρίτη 1 Φεβρουαρίου ανακοίνωσε την απόλυση των 1.080 εργαζομένων, καθώς προχωρά στο εγκληματικό ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ παραδίνοντας το πάμπλουτο υπέδαφός της στα στις πολυεθνικές. Και προκειμένου να παραδοθεί το εργοστάσιο και τα μεταλλεία σε λειτουργία στους νέους ιδιοκτήτες, θα προσληφθεί ένας μικρός αριθμός από τους εργαζόμενους με σύμβαση ορισμένου χρόνου! Είναι μάλιστα τέτοια η κυβερνητική χυδαιότητα, που στις 22 Ιανουαρίου, με προκλητική καθυστέρηση κάλυψε τους οφειλόμενους μισθούς των εργαζομένων, ρίχνοντας τους στάχτη στα μάτια, για να περάσει στον αντεργατικό αιφνιδιασμό της περασμένης Τρίτης.

Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ σε κείμενό τους στον τύπο δηλώνουν: «Δεν το βάζουμε κάτω. Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Μπαίνουμε στην τελική μάχη για να διασφαλίσουμε τη συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, όλες τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα μας. Ακόμη δεν έχουμε πει την τελευταία μας κουβέντα.

Ο τεράστιος πλούτος της ΛΑΡΚΟ και η αξία χρήσης της μέσα από τη διαδικασία της εκκαθάρισης, δεν μπόρεσε να κρυφτεί. Η χώρα μας έχει στο υπέδαφος της το 90% των κοιτασμάτων νικελίου και κοβαλτίου σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τις έρευνες υπάρχουν άλλα 2 εκατομμύρια τόνοι. Η ΛΑΡΚΟ είναι η μοναδική επιχείρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση που παράγει με τα δικά της μεταλλεύματα, η αξία χρήσης των εγκαταστάσεων με την ενσωματωμένη τεχνογνωσία των εργαζομένων είναι ανεκτίμητης αξίας. Είναι χαρακτηριστικό όμως ότι ακόμη και ως παλιοσίδερα να δοθεί στον παλιατζή η σημερινή της αξία ξεπερνά τα 150 εκατομμύρια. Μόνο το βουνό σκόνης που υπάρχει στο εργοστάσιο της Λάρυμνας περιέχει 35.000 τόνους νικελίου, δηλαδή άμεσα θα προσφέρει πάνω 700 εκατομμύρια ευρώ (με τις σημερινές τιμές, οι οποίες μέσα στο επόμενο διάστημα σύμφωνα με τα κέντρα Μετάλλου θα διπλασιαστούν)».

Επίσης με τον ηρωικό αγώνα τους οι εργαζόμενοι μέχρι σήμερα:

• Ανέδειξαν ότι οι Κυβερνήσεις διαχρονικά και συστηματικά προχώρησαν στην απαξίωση και υπερχρέωση της επιχείρησης, καθώς και στη στοχοποίηση των εργαζομένων.

• Ανέδειξαν την απίστευτη κλεψιά σε βάρος της ΛΑΡΚΟ και του ελληνικού λαού, που έχουν διαπράξει διαχρονικά όλες οι διοικήσεις και κυβερνήσεις, στερώντας της δισεκατομμύρια ευρώ (με τις άθλιες συμφωνίες προπώλησης του νικελίου, όταν ανέβαινε η τιμή του, με την τιμή που πλήρωνε το ρεύμα στην ΔΕΗ, κα).

• Αποκάλυψαν τον άθλιο ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θεωρεί παράνομη «κρατική ενίσχυση» την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, τις κρατικές εγγυήσεις σε δάνεια για μια δημόσια εταιρεία, αλλά «νόμιμη» ενίσχυση τα 130 εκ ευρώ τζάμπα χρήμα που πήρε από την ΕΕ η COSCO για να φτιάξει την προβλήτα της στον Πειραιά ή τα 9 δις ευρώ που πήρε η γερμανική LUFTHANSA, για τη «χασούρα» από την πανδημία! 

Η εξέλιξη αυτών των ημερών επιβεβαιώνει ότι τα Εργοστάσια δεν τα κλείνουν οι εργάτες και οι αγώνες τους. Οι εργαζόμενοι με τον πολύχρονο αγώνα τους κράτησαν ανοιχτή τη ΛΑΚΡΟ κόντρα σε θεούς και δαίμονες και με όλους τους εργαζόμενους στη θέση τους σμπαράλιασαν ξανά και ξανά τα σχέδια Κυβερνήσεων και επιχειρηματικών ομίλων. Τα εργοστάσια τα κλείνουν οι Κυβερνήσεις και τα αρπακτικά που ξεζουμίζουν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας.

Με κάθε τρόπο να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στον μεγάλο αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και του λαού της περιοχής. Σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά να απλωθεί ένα τεράστιο κύμα αλληλεγγύης για την αγωνιστική ενότητα όλων των εργαζόμενων του κλάδου και των άλλων κλάδων που νιώθουν στο πετσί τους την ιδιωτικοποίηση, την απόλυση, την ανεργία.

 

Με την αλληλεγγύη όλης της εργατικής τάξης, ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Η ΛΑΡΚΟ μπορεί να παραμείνει ανοιχτή. Μπορεί να διασφαλίσει τη δουλειά και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου