Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023

Για την παροχή τηλεκπαίδευσης με κλειστά τα σχολεία λόγω καιρικών συνθηκών


Μετά την απόφαση της Περιφέρειας Αττικής για το κλείσιμο των σχολείων λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών και της οδηγίας από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (με αντίστοιχη εντολή του ΥΠΑΙΘ) για παροχή τηλεκπαίδευσης από τους εκπαιδευτικούς τη Δευτέρα 6/2 επισημαίνουμε ότι:

Α) Κανένας δεν μπορεί να υποχρεώσει τους εκπαιδευτικούς να οργανώσουν από το σπίτι τους - το οποίο δεν είναι χώρος εργασίας - και με δικά τους μέσα την τηλεκπαίδευση. Η έλλειψη ή η αδυναμία χρήσης τεχνολογικών μέσων σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να οδηγήσει σε κανενός είδους «κυρώσεις» σε συναδέλφους, σύμφωνα με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο και την συνδικαλιστική κάλυψη που παρέχει το σωματείο.

Β) Το ΥΠΑΙΘ και οι Δ/νσεις εκπαίδευσης οφείλουν να παρέχουν όλα τα τεχνολογικά μέσα εντός της σχολικής μονάδας και για όλους τους εκπαιδευτικούς. Είναι δικαίωμα όλων των εκπαιδευτικών να ζητήσουν να παραβρεθούν στα σχολεία τους για κάθε είδους καθήκον που τους ανατίθεται.

Γ) Σε περιπτώσεις ωστόσο που οι καιρικές συνθήκες κάνουν δύσκολη ή επικίνδυνη την πρόσβαση των εκπαιδευτικών στη σχολική μονάδα, δεν μπορεί κανένας να τους υποχρεώσει να μεταβούν σ’ αυτήν. Είναι ευθύνη του ΥΠΑΙΘ και των Δ/νσεων Εκπαίδευσης να μην κινδυνεύσει κανένας συνάδελφος.

Τέλος καλούμε το Υπουργείο να αποσύρει νόμους και εγκυκλίους που ενεργοποιεί σε κάθε περίπτωση για να επιβάλει την τηλεκπαίδευση, προκειμένου να αποκρύψει το γεγονός ότι τα σχολεία είανι παντελώς ανοχύρωτα.

Δηλώνουμε ρητά ότι οι μαθητές δεν έχουν όλοι την ίδια πρόσβαση και οι εκπαιδευτικοί δεν είμαστε υποχρεωμένοι ούτε από το νόμο να διαθέτουμε δικό μας εξοπλισμό και να κάνουμε τηλεκπαίδευση από τα σπίτια μας. Επομένως, σε περίπτωση αδυναμίας προσέλευσης στα σχολεία, σε σχετικό ερώτημα των διευθυντών απαντάμε ότι: «δεν διαθέτουμε τον απαιτούμενο εξοπλισμό για πραγματοποίηση τηλεκπαίδευσης, ενώ η προσέλευση και η παραμονή μας στο σχολείο δεν είναι δυνατή, αφού - σύμφωνα με την απόφαση Περιφερειάρχη - κρίνεται μη ασφαλής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου