Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022

Να αποσυρθεί άμεσα η εγκύκλιος για διανομή σχολικών βιβλίων σε μέρες μη λειτουργίας των σχολείων!

 

Για άλλη μια φορά του υπουργείο προσπαθεί να καταστρατηγήσει κεκτημένα δικαιώματα του κλάδου. Με τα έγγραφα 76566/ΓΔ4/21-6-2022 για ΓΕΛ-ΕΠΑΛ και 76565/Δ4/21-06-2022 για τα Γυμνάσια, ζητούν από τις σχολικές μονάδες να αναμένουν την παράδοση των σχολικών βιβλίων μέχρι 15/7 για ΓΕΛ-ΕΠΑΛ και από 15/7 έως 5/8 όπως και από 22 μέχρι 31/8 για τα Γυμνάσια. Ζητούν από τα σχολεία να ορίσουν μέχρι 24/6 έναν υπεύθυνο κι έναν αντικαταστάτη εκπαιδευτικό, για τους οποίους απαγορεύεται να κάνουν διακοπές και οφείλουν να αναμένουν την παράδοση των βιβλίων κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι. Μάλιστα ο υπεύθυνος, λέει το ΥΠΑΙΘ, θα ειδοποιηθεί μόλις 3 μέρες πριν.

Δεν γνωρίζουν οι ιθύνοντες του υπουργείου ότι τα σχολεία την καλοκαιρινή περίοδο είναι κλειστά και οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται σε νόμιμη άδεια, έχοντας κάνει τον οικογενειακό τους προγραμματισμό; Δεν γνωρίζουν ότι τα σχολεία ανοίγουν μία συγκεκριμένη ημέρα της εβδομάδας, για όλο το καλοκαίρι για τη θερινή εφημερία; Γιατί δεν προετοίμασαν έγκαιρα τη διανομή βιβλίων στα σχολεία; Με τις αυθαίρετες εντολές του Γ.Γ. του ΥΠΑΙΘ κ. Κόπτση καταστρατηγούνται ουσιαστικά στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα, όπως αυτό της θερινής άδειας.

 

ü  Απαιτούμε το ΥΠΑΙΘ να πάρει άμεσα μέτρα για την παράδοση των βιβλίων μέχρι 30/6 ή έστω τις ημέρες που τα σχολεία πραγματοποιούν τη θερινή τους εφημερία. Σε διαφορετική περίπτωση, την ευθύνη για την όποια καθυστέρηση στην παράδοση των σχολικών βιβλίων στους μαθητές, την έχει αποκλειστικά το ΥΠΑΙΘ και όχι οι εκπαιδευτικοί, όπως υπονοούν οι δύο εγκύκλιοι.

ü  Απαιτούμε την άμεση απόσυρση των δύο αυτών απαράδεκτων εγκυκλίων. Υπενθυμίζουμε ότι στη ΔΙΔΕ Γ ́ Αθήνας έχει οριστεί ημέρα θερινής υπηρεσίας η Πέμπτη. Τότε και μόνο τότε ανοίγουν τα σχολεία και ως εκ τούτου μπορεί να γίνει και η παραλαβή των βιβλίων, από όποιον εκπαιδευτικό πραγματοποιεί τη θερινή εφημερία. Σε διαφορετική περίπτωση, οι εκπαιδευτικοί δεν είναι υποχρεωμένοι υπηρεσιακά να βρίσκονται στο σχολείο.

ü  Όπου και εάν υποχρεωθεί συνάδελφος να παραλάβει βιβλία μέσα στη θερινή άδεια κι εκτός εφημερίας θα πρέπει να του καταβληθεί η προβλεπόμενη από το νόμο αποζημίωση για μη χρήση θερινής άδειας

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς να απαντήσουν στα εν λόγω έγγραφα παραπέμποντας τις ΔΙΔΕ στον πίνακα των θερινών εφημεριών του κάθε σχολείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου