Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022

Για το κλείσιμο των σχολείων λόγω κακοκαιρίας και την τηλεκπαίδευση

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Περιφέρειας Αττικής κλείνουν όλα τα σχολεία λόγω των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών! Παράλληλα το ΥΠΑΙΘ, δια μέσου των Διευθυντών Εκπαίδευσης, καλεί σε τηλεκπαίδευση webex, αρνούμενο να λάβει υπόψη του όλους εκείνους τους μαθητές που δε διαθέτουν τα απαραίτητα μέσα κι εκείνους τους συναδέλφους που ζητούν να χρησιμοποιήσουν τον εξοπλισμό των σχολικών μονάδων, αλλά λόγω καιρικών συνθηκών δεν θα μπορούν να φτάσουν στο σχολείο τους.

Επειδή είναι εντελώς υποκριτικό το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης για χάσιμο των μαθημάτων, λόγω χιονιά, τη στιγμή που συνεχίζει να μην καλύπτει τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, όσες υπάρχουν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς αλλά και όσες δημιουργούνται λόγω covid, με αποτέλεσμα να χάνονται καθημερινά χιλιάδες ώρες μαθημάτων,

Καλούμε το ΥΠΑΙΘ να αποσύρει τώρα όλες τις νομοθετικές διατάξεις που γενικεύουν την τηλεκπαίδευση εκτός πανδημίας και να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα εκπαιδευτικών, γονιών, μαθητών για ανοιχτά σχολεία με υγειονομική ασφάλεια.

Απαιτούμε:

-       Να αποσυρθούν εδώ και τώρα όλες οι ανυπόγραφες αναρτήσεις υπηρεσιακών παραγόντων για τηλεκπαίδευση στα σχολεία που κλείνουν λόγω καιρού.

-       Το ΥΠΑΙΘ να καλύψει εδώ και τώρα όλα τα κενά σε εκπαιδευτικούς για την αναπλήρωση χαμένων διδακτικών ωρών. 

-       Να δοθούν έκτακτες άδειες ειδικού σκοπού, με 100% αποζημίωση, στους γονείς με κλειστά τα σχολεία των παιδιών τους.

Επισημαίνουμε ότι, με βάση το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο που επικαλούνται το ΥΠΑΙΘ και οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης:

Α) Κανένας δεν μπορεί να υποχρεώσει τους εκπαιδευτικούς να οργανώσουν από το σπίτι τους και με δικά τους μέσα, την τηλεκπαίδευση. Η έλλειψη ή η αδυναμία χρήσης τεχνολογικών προσωπικών μέσων σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να οδηγήσει σε κανενός είδους «κυρώσεις» σε συναδέλφους.

Β) Το ΥΠΑΙΘ και οι Δ/νσεις εκπαίδευσης οφείλουν να παρέχουν όλα τα τεχνολογικά μέσα εντός της σχολικής μονάδας και για όλους τους εκπαιδευτικούς. Είναι δικαίωμα όλων των εκπαιδευτικών να ζητήσουν να παραβρεθούν στα σχολεία τους για κάθε είδους καθήκον που τους ανατίθεται.

Γ) Επιπλέον, με δεδομένα τα παραπάνω, σε περιπτώσεις όπου οι καιρικές συνθήκες κάνουν δύσκολη ή επικίνδυνη την πρόσβαση των εκπαιδευτικών στη σχολική μονάδα κανένας δεν μπορεί να τους υποχρεώσει να μεταβούν. Είναι ευθύνη του ΥΠΑΙΘ και των Δ/νσεων Εκπαίδευσης να μην κινδυνεύσει κανένας συνάδελφος.

Δηλώνουμε ρητά ότι οι μαθητές δεν έχουν όλοι την ίδια πρόσβαση και ως εκπαιδευτικοί δεν είμαστε υποχρεωμένοι ούτε από το νόμο να διαθέτουμε δικό μας εξοπλισμό και να κάνουμε τηλεκπαίδευση από τα σπίτια μας. Επομένως, σε περίπτωση αδυναμίας προσέλευσης στα σχολεία, σε σχετικό ερώτημα των διευθυντών απαντάμε ότι: «δεν διαθέτουμε τον απαιτούμενο εξοπλισμό για πραγματοποίηση τηλεκπαίδευσης, ενώ η προσέλευση και η παραμονή μας στο σχολείο δεν είναι δυνατή, αφού - σύμφωνα με την απόφαση Περιφερειάρχη - κρίνεται μη ασφαλής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου