Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2020

Σχετικά με τον διαγωνισμό της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας «Θαλής»

 

Βυτιβίλια 50-52, Ίλιον

gelme.dytathinas@gmail.com

gelmeda.blogspot.com

Ίλιον, 29-10-2020

 

Σχετικά με τον διαγωνισμό της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας «Θαλής»

Με αφορμή πρόσφατη εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας (Απόσπασμα Πρακτικού 38/31-07-2020 του Δ.Σ. του Ι.Ε.Π.), για την πραγματοποίηση του ετήσιου διαγωνισμού «Θαλής», της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, την Παρασκευή 6 Νοέμβρη 2020, σε όλα τα σχολεία της χώρας, τις δύο τελευταίες διδακτικές ώρες, το ΔΣ της Γ ΄ΕΛΜΕ Δυτικής Αθήνας καταθέτει τους παρακάτω προβληματισμούς:

1.      Οι μαθητικοί διαγωνισμοί της ΕΜΕ τα τελευταία χρόνια, αντί να αποσκοπούν στην άμιλλα και την επιβράβευση των μαθηματικών δεξιοτήτων των μαθητών, οδηγούνται σε ένα «κυνήγι κεφαλών» αλλά και σε έναν μηχανισμό προβολής κυκλωμάτων και φορέων ιδιωτικών συμφερόντων με στόχο την προβολή και διαφήμισή τους.

2.      Εκφράζοντας την απόλυτη εμπιστοσύνη και τον σεβασμό μας σε όλους τους συναδέλφους, θεωρούμε πως η πραγματοποίηση του διαγωνισμού εντός όλων των σχολείων, δημόσιων αλλά και κυρίως ιδιωτικών, αφαιρεί το δικαίωμα ελέγχου και διαβλητότητας από την ίδια τη Μαθηματική Εταιρεία. Με αφορμή δε υποβόσκουσες φήμες, πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να κατασκευαστούν νέοι «τεχνητοί άριστοι» από κυκλώματα των ήδη «επιβεβαιωμένων αρίστων».

3.      Προκαλεί τέλος πολλά ερωτηματικά η εμμονή πραγματοποίησης του διαγωνισμού σε καιρό πανδημίας, ενώ τα σχολεία να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας με αποτέλεσμα οι μαθητές να μην έχουν τις ίδιες ευκαιρίες συμμετοχής.

Κλείνοντας θέλουμε να ελπίζουμε ότι οι παραπάνω προβληματισμοί θα βρούν αποδέκτες τόσο στην Μαθηματική Εταιρεία όσο και στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.

 

Για το Δ.Σ.

Γ΄ ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου